Menu weselne z witaminami, czyli jakie wybrać owoce na wesele?
Kwestia wyboru owoców na wesele może nie ma jakiegoś szczególnego priorytetu, ale! Ale jednak i o niej należy pomyśleć w gorączce przedślubnych przygotowań :) To ważne szczególnie wtedy, kiedy restauracja, w której organizowane jest przyjęcie, nie zapewnia słodkiej przekąski z witaminami w cenie menu. Często Pary Młode zamawiają owoce w hurtowni i same transportują na salę, i w tym właśnie przypadku pojawia się pytanie: jakie? I ile? Tutaj znajdziecie odpowiedź :)
Jak przeliczyć... owoc na weselnika?
Orientacyjnie można przyjąć pół kilograma owoców na jedną osobę. Orientacyjnie, bo to zależy od pory roku, w jakiej odbędzie się wesele, rozbudowania podstawowego menu, rodzaju i liczby przekąsek oprócz tego, no i samych biesiadników. Najlepszym wyjściem jest podpytanie właściciela czy kierownika sali weselnej o jego zdanie - jeśli lokal nie powstał zaledwie przed miesiącem, to doświadczenie w organizacji tego typu imprez powinno pomóc w oszacowaniu ilości owoców w stosunku do liczby gości. Ważne oczywiście, aby zdrowych smakołyków nie zabrakło, ale z drugiej strony, jeśli będzie ich o wiele zbyt wiele - tak, że nawet rozdawanie po weselu i poprawinach nie uszczupli mocno zapasu - mogą się zmarnować. I owoce i pieniążki :)
Banany i winogrona rządzą na weselu!
Te owoce to niekwestionowani weselni faworyci :) Nic też dziwnego - banana wystarczy obrać, a winogrono skubnąć z patery. Wyznacznikiem wyboru owoców na wesele jest właśnie wygoda ich spożywania. Zdecydujcie się na gatunki, które łatwo i szybko się konsumuje oraz takie, które nie zawierają dużej ilości soku, ponieważ wtedy łatwo o plamę i poklejone ręce (a wszyscy wiemy, jakie to nieprzyjemne uczucie :)) Z tego względu odpadają: pomarańcze, brzoskwinie, kiwi oraz... jabłka - mimo, że najpopularniejsze wśród polskich owoców, to goście rzadko kiedy sięgają po nie na weselu.
Za to śmiało można wybierać w: bananach i winogronach :) oraz mandarynkach, śliwkach, gruszkach, większych truskawkach (te małe, a także malutkie owoce, jak maliny, jagody, borówki odradza się, bo łatwo mogą się rozgnieść pośród innych. Chyba, że podane będą w sałatce owocowej w miseczkach albo jako szaszłyki dla gości :))
Owoce dobrane do aranżacji weselnej i pory roku
Jeśli zależy Wam na eleganckiej i urozmaiconej aranżacji, zadbajcie o to, by wybrane owoce stworzyły prawdziwą tęczę, która będzie cieszyć nie tylko podniebienia, ale i oko. Żółty banan, pomarańczowa mandarynka, czerwona truskawa (duża!), zielone i fioletowe winogrono - i od razu uśmiech pojawia się na twarzy :) Można też dokonać wyboru tematycznego - jesienią postawić na małe jabłuszka czy latem na kawałki arbuza, które choć soczyste mogą zachęcić gości swoim orzeźwiającym smakiem. Dla podkreślenia wykwintnego charakteru przyjęcia warto podać kuleczki z melona i plastry ananasa. Możliwości i kryteriów, jak się okazuje, jest całkiem sporo. A które Wy zamierzacie zastosować?